Algemene verordening persoonsgegevens

Ga voor een ijzersterke ICT-beveiliging

Inspiratie: kennisbank

Ga voor een ijzersterke ICT-beveiliging

5 handige tips!
  • Ciska van den Brink, Content Marketeer
  • Leestijd: 4 minuten
  • 28-5-2020

Ga voor een ijzersterke ICT-beveiliging

De tijd dat u zich in een fort waande dankzij uw firewall, antivirussoftware en spamfilters is voorbij. Tegenwoordig liggen er overal hackers op de loer die gaten in uw beveiliging vinden of forceren. Voorkom hackers en datalekken met deze 5 handige tips voor een ijzersterke beveiliging.

Beperk menselijke fouten

Medewerkers lekken belangrijke gegevens meestal per ongeluk en ontdekken dat vaak pas veel later. Maak uw medewerkers bewust van beveiligingsrisico’s en leer hen waar ze op moeten letten, wat veilig is en wat niet. Hiermee voorkomt u dat medewerkers zonder na te denken op iedere link klikken en dubbelchecken ze iedere geadresseerde.

Maar mensen blijven mensen, en die maken nu eenmaal fouten. Speel dus op safe: kies software die fouten helpt voorkomen, zoals Microsoft 365. De functie Advanced Threat Protection scant en controleert automatisch alle bijlagen en links in e-mails. Zelfs als iemand toch op een onveilige link klikt.

Neem de controle

Bent u het overzicht over uw data kwijt? Microsoft 365 wijst u de weg. U bepaalt zelf wie welke gegevens mag openen of opslaan én op welke devices. U beheert de toegang tot alle apparaten. Is er een device gestolen, verloren of zoek? Dan trekt u die toegang eenvoudig weer in.

In M365 stelt u veiligheidsprocedures in zodat uw medewerkers bijlagen bijvoorbeeld wel kunnen openen op mobiele apparaten, maar niet kunnen opslaan. Zo heeft u uw ICT altijd volledig onder controle.

Test, test en test!

Heeft u een firewall, antivirussoftware en spamfilters? Controleer of ze hun taak goed doen. Dit kunt u doen door middel van een penetratie- of binnendringtest, waarmee u onderzoekt of uw systemen bestand zijn tegen kwaadwillige hackers. Zo brengt u kwetsbaarheden aan het licht waarmee u aan de slag kunt. Houdt u het liever eenvoudig? Microsoft 365 beschermt uw systemen tegen cyberaanvallen en beveiligt al uw gegevens.

Bereid u goed voor

Hoe goed u uw organisatie ook beschermt, er is altijd een kans op een cyberaanval of een datalek. Laat u dus niet verrassen. Bedenk nu al wat u zou doen in zo’n situatie. Leg alle stappen vast die u en uw medewerkers moeten nemen. Zo bent u beter voorbereid en houdt u gemakkelijker het hoofd koel.

Kies waterdichte wachtwoorden

Eén kort en eenvoudig wachtwoord voor al uw toepassingen. Dat klinkt simpel, maar veilig is het niet. Achterhaalt een hacker dat ene wachtwoord? Dan slaat hij zijn slag: toegang tot ál uw accounts. Gebruik dus voor alle toepassingen een ander wachtwoord of een wachtwoordzin. Die is moeilijker te hacken en gemakkelijker te onthouden. De veiligste optie? Meervoudige authenticatie (MFA). Dan heeft u naast uw gebruikersnaam en wachtwoord nog iets extra’s nodig om in te loggen:

  • een code die u via sms of e-mail krijgt.
  • een bevestiging via de biometrische authenticatie functionaliteiten van uw mobiele telefoon.

Extra tips!

  1. Voer minstens één keer per jaar een risicoanalyse uit om eventuele zwakke punten bloot te leggen.
  2. Leer uw medewerkers bewust om te gaan met e-mails. En vertel hen waar ze terechtkunnen met vragen of twijfels.
Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!